Pieczywo wypiekane jest tu zgodnie z tradycją w 120-letnim piecu chlebowym (tak właśnie powstaje między innymi 100% żytni na zakwasie chleb sarmacki). Poza zabytkowym piecem do wypieku w Skansenie Chleba znajduje się wiele innych atrakcji. Przed turystami otwiera się wiele możliwości. Są to między innymi: obejrzenie zabytkowych przedmiotów, które bardzo ściśle związane są z procesem wypiekania chleba. Wśród nich znajdują się stare żarna (można na nich zemleć garstkę zboża), maselnice, krajalnice, dochówki i wiele innych.
Zainteresowani pogłębieniem wiedzy mogą w ramach warsztatów wziąć udział w prelekcji na temat wypieku chleba. Każdy chętny będzie mógł również samodzielnie wykonać jakąś formę piekarską, a później spróbować własnego wypieku. Skansen Chleba w Ustroniu Morskim oferuje także przeprowadzenie warsztatów garncarskich. Obejmują one prelekcję na temat historii ceramiki, wyrabianie form z gliny na specjalnych kołach garncarskich, a także poczęstunek dla wszystkich uczestników warsztatów.